Inhoudsopgave

Welkom bij de CVA-zorgketens Treant

Hoogeveen, Emmen, Stadskanaal

Een CVA staat voor een cerebrovasculair accident. We noemen dit ook wel een beroerte. Hierbij stopt in één keer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen. Dit kan leiden tot schade van hersenweefsel. De oorzaak kan een verstopping zijn van een bloedvat (ischemische beroerte). Of het komt door een bloeding in de hersenen (hemorragische beroerte). Een CVA kan leiden tot verlamming, spraakproblemen, verlies van gevoel, of problemen met zien. Dit is afhankelijk van het getroffen gebied in de hersenen. Het is een ernstige situatie die meteen medische aandacht vraagt.

Elk jaar krijgen ongeveer 45.000 mensen een beroerte. Een beroerte of CVA (cardiovasculair accident) is een ingrijpende gebeurtenis voor de getroffene zelf en zijn familie.

Wat is de CVA-zorgketen Treant

Treant heeft een CVA-zorgketen. Zo kunnen wij mensen die een beroerte hebben gehad, goed helpen. Met de CVA-zorgketen bieden wij de juiste zorg, op het juiste moment, door de juiste hulpverlener, op de juiste plaats.

Treant verleent kwalitatief hoogstaande ziekenhuis- en ouderenzorg in de regio Drenthe en Zuidoost-Groningen. Samen met onze patiënten en cliënten gaan we voor een vitaal en betekenisvol leven. Treant biedt zorg vanuit 3 ziekenhuislocaties en 18 centra voor wonen en zorg.

Wat is ketenzorg

Binnen ketenzorg werken verschillende zorgverleners samen om de gezondheid en het welzijn van u, als patiënt, te verbeteren.

Belangrijke kenmerken van ketenzorg zijn:

  • Huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkers, werken samen als een team. Op deze manier stemmen ze de zorg af op de behoeften van u als patiënt;
  • U ontvangt naadloze zorg tijdens uw hele zorgtraject. De overgang tussen verschillende zorgverleners en zorginstellingen laten we zo soepel mogelijk verlopen.
  • De zorg past bij uw wensen en doelen. We hebben aandacht voor het verbeteren van uw zelfredzaamheid en controle over uw eigen leven.

Ketenzorg streeft naar het leveren van hoogwaardige zorg met goede uitkomsten voor patiënten. Tegelijkertijd letten we op de kosten en voorkomen we onnodige dubbelingen van zorg.

Acute fase

Vermoedt de ambulance dat u een herseninfarct heeft? Dan gaat deze meteen naar het gespecialiseerde behandelcentrum in ziekenhuislocatie Scheper in Emmen.

Wanneer inderdaad blijkt dat u een CVA heeft, nemen wij u op. U gaat dan naar de neuro care unit. Dit is een gespecialiseerde afdeling voor de behandeling en zorg voor patiënten met een CVA die net heeft plaatsgevonden. We noemen dit ook wel een CVA in de acute fase. Onze aandacht ligt op het stabiliseren van uw situatie. Ook willen we nog meer schade voorkomen.

Op de neuro care unit krijgt u hulp van een multidisciplinair team. Dit is een team met gespecialiseerde medewerkers en artsen die u tijdens uw herstelproces nodig kunt hebben. De afdeling biedt eersteklas zorg en hulp aan patiënten met ingewikkelde neurologische behoeften.

Revalidatie fase

Als uw medische situatie stabiel is, begint de vroege revalidatie. Dit kan in het ziekenhuis, een revalidatiecentrum of thuis. Dit hangt af van uw persoonlijke behoefte. Tijdens deze fase kunnen we starten met verschillende therapieën, zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Dit doen we om uw mobiliteit, het werken van uw armen en benen, uw spraak en het slikken te verbeteren.

In de eerste weken tot maanden na een beroerte moet u misschien veel revalideren.  U krijgt dan regelmatige therapiesessies om uw motorische vaardigheden te verbeteren. Als het kan zoeken we naar therapieën die passen bij uw specifieke behoeften en capaciteiten.

U kunt op verschillende locaties van Treant revalideren: in Hoogeveen (Weidesteyn), Emmen (De Horst) en in Stadskanaal (Refaja). Maar we werken ook samen met andere revalidatiecentra. Treant organiseert deze revalidatiezorg bewust dichtbij huis. Na behandeling in ziekenhuislocatie Scheper in Emmen, kunnen patiënten in hun vertrouwde omgeving werken aan hun herstel. Dat is fijn voor patiënten én voor hun mantelzorgers.

Chronische fase

Na het revalidatietraject kunt u problemen blijven houden. U bent dan welkom op het CVA-nazorgspreekuur. Op de CVA-nazorgpoli zorgt men er onder meer voor dat:

  1. Uw medische en functionele status wordt bekeken en wanneer nodig bijgesteld;
  2. U een individueel behandelplan krijgt. Dit doen we om uw herstel te bevorderen en complicaties te voorkomen;
  3. U begeleiding en therapie krijgt om de motorische functie, spraak, verstandelijke vaardigheden en andere aspecten van het functioneren te verbeteren;
  4. U en uw familie-informatie krijgen over beroertes, revalidatie en de preventie van toekomstige beroertes;
  5. We de zorg tussen verschillende disciplines en zorgverleners afstemmen, zodat alles soepel verloopt.

 

De CVA-nazorgpoli speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van u en uw familie tijdens het herstelproces na een beroerte. Ons doel is de kwaliteit van uw leven te verbeteren en het risico op herhaling van beroertes te verminderen.